INTERVIEW met Rolf Westgeest - Founder Exportwagen.eu - Webwinkelvoorautos.nl

 

Begin één van je 1000 ideeën uit te werken en ga dan ook echt starten.

Je moet iets gaan doen met je ideeën, het gaat niet vanzelf rollen.

Dat is de clou.

Van niets, ‘iets’ maken.

En van dat ‘íets’ maken veel mensen gebruik.

Ja, dat vind ik heel leuk.

Kantoor Rolf Westgeest

 Rolf Westgeest, 38 jaar, is een intelligente, zeer dynamische en warme persoonlijkheid.

Door zijn enorme hartelijkheid en waakzaamheid in alles wat hij doet, geeft dat hem in zijn leven ook veel mogelijkheden, die hij ook direct voor zijn bedrijf inzet.

In het gesprek bleek al gauw dat hij niets in zijn leven onbestemd laat liggen.

Door zijn intense doorzettingsvermogen en gevoeligheid voor de veranderingen van de tijd, kan hij zijn bedrijf zo succesvol vorm geven.

Hij onderkent precies, hoever hij kan gaan met zijn bedrijf en de mensen met wie hij werkt.

Het was dan ook ontzettend boeiend, iemand te ontmoeten, die zo goed de stroom, werking en de kracht van deze tijd aanvoelt en deze omzet in een prachtig en zo goed lopend bedrijf.

Van niets, iets maken....

Dat is Rolf Westgeest.

HOE BEN JIJ HIERTOE GEKOMEN OM DIT BEDRIJF OP TE ZETTEN?

‘Mijn vader had al een eigen bedrijf, maar ik wilde niet verder in zijn onderneming, dat was mijn wereld niet.

Ik wist al van heel jongs af aan, dat ik in de autohandel wilde.

Ik kom uit een echte ondernemersfamilie.

Ik ben als tiener, als 15 jarige, in deze wereld beland.

Het begon voor mij als zaterdaghulp bij een Mitsubishi-dealer.

Zo ben ik  al vroeg ongemerkt de autowereld ingerold.

Ik ben in die tijd  ook een Hbo-opleiding, IVA, in Driebergen gaan volgen.

Wel heb ik nog eerst een master Bedrijfswetenschappen gedaan bij de VU in Amsterdam.

Ik was tijdens mijn studie als stagiaire gaan werken bij de Rabobank, maar ik wist op dag één al dat ik niet binnen een bankorganisatie paste. Te groot en te corporate.'

HOE HEB JE DIE OVERSTAP NAAR DE AUTOBRANCHE GEMAAKT?

‘De eigenaar van het autobedrijf, waar ik in die 10 jaren als jongen vanaf mijn 15e  tot mijn 25ste, had gewerkt, heeft mij toen op verschillende fronten enorm gesteund om een eigen bedrijf te starten.

In Amsterdam had ik destijds een werkplek bij online website en design bedrijven gevonden om daar mijn werkplek te creëren.

Vanuit die plek begon ik met opstarten van Exportwagen.eu website.

Dat was het begin van mijn bedrijf.'

HOE BOUWDE JE DIT BEDRIJF DAARNA VERDER UIT?

‘De autohandel verloopt steeds meer via internet. Dat zie je ook in de reisbranche en de boekenwereld. Er is de laatste 15 jaar echt heel veel veranderd.

Vroeger gingen de mensen naar showrooms kijken en dan proefrijden, voordat ze de auto kochten.

Tegenwoordig heb je computers, smartphones en internet en kan je je gemakkelijk oriënteren.

Vanuit die informatie beland je dan ergens bij een dealer, waar jij je koop hebt uitgezocht. Je weet dan al precies wat je hebben wilt. Verkopers krijgen daardoor ook een heel andere taak; de klant weet al zo veel en is al zo goed geïnformeerd.

Daarbij is de markt van gebruikte auto’s niet alleen in Nederland of rondom je dorp, maar is ook internationaal.

Zo bleken er voldoende hiaten in de markt te zijn waar nog mogelijkheden lagen om een website voor op te zetten.

Bijvoorbeeld in Polen kochten mensen graag hun auto in Nederland, door de goede wegen waren deze tweedehands auto’s van betere kwaliteit dan elders.

Daar was niet echt een website voor en die zijn wij toen gaan maken.

Dat hield in, dat we knowhow inkochten voor vertalingen en kennis van de wetten van dat land, voor de verkoop naar dat land. We hebben dan ook in die tijd met veel stagiaires, vooral studenten uit Amsterdam, gewerkt.

In die tijd heb ik veel gereisd om aansluiting tussen de Nederlandse en de Poolse markt te krijgen, om zo vraag en aanbod op deze markt samen te brengen.

Eerst ben je bezig autobedrijven in Nederland te overtuigen, dat ze op mijn site moeten adverteren en dan in Polen bedrijven overtuigen dat ze daar op gaan kijken.

Er bleek  behoefte te zijn voor deze markt om te adverteren.

Vooral in het Oostblok zit heel veel autohandel vanuit Nederland.

Na twee jaar opbouwen en investeren met relatief kleine bedragen blijkt en besef je, dat je te klein bent om zo te blijven bestaan tussen al mega-platforms op internet, zoals Ebay, Facebook, Google, Amazon, etc.

Om dit soort webgiganten te verslaan, kun je wel vergeten.'

JE BEDRIJF KWAM OP EEN KRUISPUNT?

‘Ja, ik kwam erachter, dat ik zo niet verder kon.

Er zijn in feite maar twee grote websites voor auto’s in Europa, waar echt heel veel auto’s op staan en miljoenen mensen per maand op kijken, dat zijn Mobile.de, die voornamelijk in Duitsland opereert en Autoscout24, die ook in Duitsland groot is, waarbij beide websites veel bezoekers in Europa hebben.

Ik ben na positieve contacten te hebben gelegd met Mobile.de, een Nederlandse reseller voor deze Duitse auto-website geworden.

Bij deze website zijn ongeveer 50.000 autobedrijven  aangesloten.

Achteraf bijzonder om met Mobile.de een samenwerking aan te zijn gegaan. Zo kon mijn bedrijf blijven bestaan en weer verder groeien.

Logo Exportwagen.eu

Het is een Automotive vaktechnische website, waarin het lastig is om te vertellen hoe het werkt in verband met BPM, BTW, bedrijfswagens, personenwagens, import en export regels binnen en buiten Europa.

In feite heb ik twee websites: Exportwagen.eu, waarin ik de ‘reseller’ ben van Mobile.de en Webwinkelvoorautos.nl BV, deze website biedt autobedrijven een eigen webshop aan met een koppeling naar Marktplaats.nl. Deze website wordt in meerdere talen aangeboden om zo ook internationaal online zaken te bevorderen en die als doel heeft autobedrijven te helpen bij online verkoop van voertuigen en onderdelen binnen de globalisering van de autobranche.

Elk autobedrijf heeft zijn eigen systeem, waarin hij werkt.

Met al die verschillende systemen zijn wij gekoppeld en vertalen wij teksten en opties en we doen de verrekening van de BPM en BTW. Vanuit onze platformen sturen we door naar mobile.de en Marktplaats.nl.

Het is echt een niche markt waar wij in zitten, hoewel het zo normaal is dat iedereen in een auto rijdt.

Het komt er op neer dat op onze platformen ook vraag en aanbod samen komen en wij het email adres, telefoonnummer en website van de Nederlandse klant, het autobedrijf, aan de klant uit het buitenland tonen om de koper direct contact te laten opnemen om iets te kopen.

Ik verkoop in feite abonnementen aan autobedrijven voor de website, die in het buitenland willen adverteren.

Zij betalen een abonnement voor deze service om hun handel te kunnen aanbieden op een heel groot internationaal platform.

De kracht van mijn website is, dat ik hiermee het Nederlandse autobedrijf en de buitenlandse klant ontzorg voor deze splitsing van verschillende belastingenstructuren en bedrijfssystemen.

 

Alleen doordat ik die samenwerking tussen die twee giganten in de autowereld ben aangegaan, is het mij gelukt na 13 jaar nog zo bezig te zijn.

Ik had ingezien, niet te vechten met die grote auto websites en om zelf groter te worden, maar om samen te gaan werken. “If you can’t beat them join them.'                      

DAN BEN JE WEL JEZELF TEGENGEKOMEN IN DIE OMMEZWAAI...

‘Ja, het was zeker een heel uitdagende tijd.

Ik heb ontdekt dat ik het ondernemen én het verzinnen van iets wat nog niet bestaat, het leukst en boeiendst vind.

Rond mijn 20ste besefte ik dan ook, dat ik niet echt een persoon ben om in een groot bedrijf in loondienst te werken.

Ben kortom niet geschikt voor autoriteit en bureaucratie, maar ik kan beter zelf in kleine stapjes uitdagingen aangaan.

Ik heb nog een oud schriftje uit mijn jeugd waarin staat: ‘Ik wil later iets groots doen in auto’s’. Blijkbaar was dat gewoon altijd mijn jongensdroom.

 

BIJ HET OPBOUWEN VAN DEZE STAPPEN DIE JE NU BESCHRIJFT, WAAR LAGEN JE GROOTSTE WEERSTANDEN?

‘Ik geef ook eens per jaar op scholen, ook op de IVA in Driebergen en op de VU, les en dan krijg ik ook altijd deze vraag.

Als ondernemer alle stapjes zetten, van eenmanszaak tot uiteindelijk een holding, vind ik altijd moeilijk.

Je bent elke dag druk met je zaak en wil niet stil staan bij de toekomst, terwijl zakelijk vastleggen van BV’s, accountants en wat te doen bij ziekte of overlijden echt heel belangrijk is, zeker naarmate het bedrijf wat groter wordt en vaste medewerkers zich nestelen binnen je bedrijf. Die verantwoordelijkheid en discipline om dat allemaal  op papier goed te regelen is best moeilijk.

Ook die harde waarheid, dat je een idee hebt met een grote ambitie om een website te gaan bouwen als een Marktplaats, Hyves of een Facebook, en dan blijkt dat dat zomaar niet gaat, is accepteren, dat het gewoon zo is. Zonder miljoeneninvestering ga je niks meer doen tussen de huidige internet reuzen.

Ook een moeilijke opgave is het leiden van personeel.

Als je maar 6-8 mensen in dienst hebt in een wereld van het internet, waar alles steeds aan verandering onderhevig is, moet je daarin heel snel mee kunnen bewegen.

Van het personeel wordt hetzelfde gevraagd, en als dat niet zo werkt, moet je met diegene, een traject in, en als het dan nog niet gaat, is zo’n gesprek aangaan niet gemakkelijk.

Wat ik ook echt moest leren, is accepteren dat ik in die 13 jaar, dat ik aan dit bedrijf werk, ook veel, heel veel heb moeten weggooien.

Dit klinkt raar, maar als je een nieuwe website bouwt en het blijkt dan dat het niet meer aansluit aan de huidige ontwikkelingen en vraag, moet je het gewoon weggooien en weer een nieuwe website bouwen.

Ook niet gaan denken, dat je met zo’n website iets anders kan doen of dat je het door aanpassingen kan veranderen.

Dat gaat niet werken.

Je moet gewoon helemaal opnieuw durven beginnen.

In deze wereld van het internet gaan de ontwikkelingen gewoon enorm snel.

Dit is mij wel meerdere keren overkomen. De eerste keer dat je slechts 2 jaar eerder veel geld in de website hebt geïnvesteerd, dat je dan weer opnieuw moet gaan bouwen is lastig en daar moet je tegen kunnen. Maar om mee te kunnen in deze online storm moet je fors blijven vernieuwen en doorontwikkelen en niet te veel vasthouden aan het oude of terug kijken.'

Rolf Westgeest: DE GROOTSTE TIP’S VOOR IEDERE (STARTERENDE-) ONDERNEMER:

  • Je moet nooit loslaten, wat je aan het doen bent, maar zie gewoon in, dat opgeven geen optie is.

  • Altijd er in blijven geloven, wat je doet.

  • Er komt altijd weer een idee of een ontmoeting met bv. een klant, die zegt van: ‘laten we samenwerken’ en waar dan weer nieuwe plannen uit voortkomen.

  • Soms kan je zelfs die plannen weer doorverkopen aan anderen en zo blijft de bal rollen.

 

  • Als je echt plezier in je werk hebt, slokt het veel tijd van je privéleven op, maar anderzijds heb je ook weer wel de ruimte je eigen tijd in te delen als dat nodig is.

  • Het plezier in je werk werkt ook uit in alles in je leven.

  • Blijf reëel in je ideeën, maar blijf wel altijd investeren, maar weet waar jouw grenzen liggen in de markt, waarin je zit.

  • Ga niet groter denken, dan er mogelijk is.

 

  • Bouw goede relaties in de markt op door altijd fatsoenlijk en eerlijk te blijven handelen. Dat werpt uiteindelijk zijn vruchten af.

  • Houd continuïteit in je werk, bij het versloffen van de aandacht voor je bedrijf, is je bedrijf zo weg en uitgerangeerd. Dan kan je het wel sluiten.

  • Al heb je 1000 fantastische ideeën in je hoofd, zijn er 999 ideeën, die niet zullen slagen. Maar als je er één uitwerkt en je DOET er iets mee, dan heb je kans te slagen. Dan gaat het ook vanzelf rollen.

  • Het is het niet belangrijk hoe groot je bedrijf wordt, maar ga starten.

  • Dat is de clou.

  • Zorg dat je er niet alleen voor staat, zorg voor steun vanuit je privéleven, dat is heel belangrijk.

Exportwagen.eu – (Mobile.de)

Webwinkelvoorautosle.de) .nl – (Marktplaats.nl)

wwva.nl

info [at] wwva.nl

Jacob van Lennepkade 255

1054 ZS Amsterdam

020-2620518