INTERVIEW met VALERIE IVANGORODSKY Founder VIVANGO, Software / Applicatie-ontwikkelaar

 

                                         Als klein jongetje maakte ik al

                                              computerspelletjes.

                   Ik voorzag al heel gauw het belang en de vele mogelijkheden 

                                 van bijvoorbeeld de mobiele telefoon,

                                      ook toen daar nog helemaal 

                                          geen sprake van was.

                             Ik ben altijd heel enthousiast om 

                            weer nieuwe dingen te ontwikkelen.

                                         Dat is mijn passie.

Valerie Ivangorodsky (1975)  is een heel integere, bescheiden, maar doelgerichte persoonlijkheid. In die rust heeft hij zijn bedrijf, VIVANGO opgebouwd, dat met name applicaties en software ontwikkelt.

In de laatste 20 jaar heeft Valerie een groot netwerk op wereldniveau aan specialisten verworven. 

Valerie bouwt kwalitatief goede websites en native app’s voor een breed scala aan mobile platforms. Hij heeft een eerste prijs gewonnen met zelf ontwikkelde online technologie en concurreert met grote, bekende spelers in de markt, zoals WeTransfer, Cheaptickets en Lost Boys.

Valerie is woonachtig in Amstelveen en zijn verhaal over zijn bedrijf VIVANGO is gebaseerd op visionair inzicht: hij wist al heel vroeg welke ontwikkelingen eraan zaten te komen.

Een verbazingwekkende ontmoeting met een heel zachtaardige en weloverwogen harde werker, die met passie heel veel bijzondere dingen te vertellen heeft.

Door hem stap je een nieuwe virtuele wereld binnen.

Dit is zijn verhaal.

 

HOE BEN JIJ ERTOE GEKOMEN OM DEZE ONDERNEMING AAN TE GAAN?

Als 7-jarige jongetje maakte ik al computerspelletjes. Vanaf die tijd leek het mij al leuk om met een eigen bedrijf computerspelletjes uit te brengen. Dat idee heb ik doorgezet en deed dat dan ook al toen ik 10 jaar was. Wel heb ik nog een paar jaar Natuurkunde in Delft gestudeerd, maar deze studie heb ik uiteindelijk niet afgemaakt. Teruggekomen in Amsterdam ben ik aan de VU Informatica gaan studeren en ging naast mijn studie al snel bij diverse bedrijfjes als programmeur werken.

Doordat ik bij die bedrijfjes werkte, verwaarloosde ik eigenlijk mijn studie behoorlijk. 

Ik had in die periode, ik was toen 20 jaar, ook al een internet-business. Ik verdiende er zoveel geld mee, dat ik eigenlijk niets meer hoefde te doen. 

Die bedrijven, waar ik toen al voor werkte waren bijvoorbeeld de voorloper van Funda, (Funda bestond nog niet), die hielp ik met hun website voor een soort van zoekmachine te ontwikkelen. Ik maakte sowieso hele websites voor makelaars. En ik werkte bij een internetbedrijf, dat verslaafden hielp, door middel van een website, zoals de Jellinek kliniek. Ik maakte daar tools voor de helpers, die dan heel snel en gemakkelijk aan informatie te sturen en zo kon ik al heel vroeg via BBS, een vroegere soort van internet, mijn app’s doorsturen. Dat hielp mij ook heel erg om zo jong een bedrijfje te starten. Mijn vader was ook zelf heel erg geïnteresseerd in deze techniek en heeft mij ook daarin heel erg gestimuleerd. 

 

TOEN JIJ HIERMEE ZO VROEG AL BEZIG WAS, HAD JIJ ER TOEN OOK AL EEN IDEE BIJ, WAT JE ERMEE WILDE?

Ja, ik zag al heel snel dat mobiele telefoons heel belangrijk gingen worden. Daar wilde ik dan ook meer mee gaan doen en ik was ook al bezig met een soort opensource project, waarmee je met je telefoon al interactie dingen kon gaan doen, zoals dat je met een privéfoto op een groot scherm kan komen. We bedachten grappige ideeën. Aan de hand van een bluetoothcode op je telefoon kon je een muziekinstrument laten meespelen als in een orkest. Dat was een groot succes. Zo konden wij allemaal met elkaar samen spelen, dat was echt fantastisch. Ja, nu zie je iedereen non-stop op zijn telefoon. Dat voelde ik al aankomen en wilde daar dus ook al op inspelen. 

Nu zie ik allang weer andere dingen, hoor, maar dat is weer heel wat anders.

IN FEITE LIEP JIJ OP DEZE ONTWIKKELING VOOR, HOE GING JIJ DAARMEE OM?

Vanaf het begin dat ik als jongetje met spelletjes begon, maakte ik inderdaad later steeds serieuzere applicaties. Ik wilde hiermee echt ook verder.

Even een voorbeeld, wat ik met mijn bedrijf wilde gaan doen.

Ja, indertijd dat Endemol BV. werd verkocht door Telefonica en ook verhuisde, heb ik nog samengewerkt met een bedrijf XS2 (dit bedrijf is inmiddels overgenomen).

Dit bedrijf had tijdens de Olympische Spelen in Beijing alle spelers een applicatie gegeven voor vertaalwerk. Buitenlandse passagiers in een Chinese taxi konden met hun telefoon alles laten vertalen wat er werd gezegd. Ook stonden er allerlei toeristische gegevens op en adressen. Ik had het zelfs zó gemaakt, dat je met deze app binnen een uur een andere taal kon kiezen. Dat was best wel heel snel, dat bestond nog niet. Daardoor werd dit concept ook door andere landen ingezet. Deze app was nog voor een Nokia, een voorloper van de smartphones. Daarom was het heel moeilijk om te ontwikkelen, omdat je maar beperkte resources hebt.

Ook werk ik graag met reclamebureaus. Ik had een opdracht een applicatie te maken voor Proefdiervrij. Dat werd zo’n succes, dat we met de app al heel snel moesten stoppen. Iedereen ging deze app gebruiken en we hadden binnen een paar dagen meer dan 100.000 gebruikers. Wat wel weer mooi is, dat hier uiteindelijk een wetswijziging uit voortgekomen is, Dat is wat Proefdiervrij precies wilde. 

Ik heb ook een applicatie gemaakt voor bijvoorbeeld reclamebureau Roorda, die voornamelijk tv-reclames maakt, zoals NIX over niet drinken onder de 18 jaar. Zij maken korte en ideële reclames. Deze applicatie heb ik gemaakt, zodat je tijdens het rijden niet gebeld kan worden. Dat is nu zo’n vijf jaar geleden. We zouden dat met Veilig Verkeer Nederland doen. Maar Nederland is ermee gestopt, want ze geloofden daar toen nog niet in. Dit gebeurt nu alsnog met de actie MoNo, maar ik was daar blijkbaar nog iets te vroeg mee gekomen.

Die know-how die ik voor smartphones heb, gebruik ik nu voor boardcomputers voor vrachtwagens. Die draaien nu allemaal op Android. Er zijn nu een paar duizend vrachtauto’s, waar mijn software op draait.

HOE KOM JIJ AAN AL DIE CONTACTEN?

Bij EndeMol BV was ik toentertijd gewoon brutaal en ben daar binnengelopen op het kantoor in Amsterdam. Ik vertelde wat ik aan ideeën had en dat vonden zij weer heel interessant. Ik heb toen best wel gebluft dat ik applicatie-kennis had. Wij zijn toen gaan samenwerken en ik had al wat applicaties ontwikkeld om te tonen. Ik weet bijvoorbeeld wel wat van financiële systemen en daardoor ben ik weer bij een andere partij binnengekomen, die iemand zocht die dat kon. Dat liep overigens wel via een advertentie, waar ik op reageerde. Maar meestal gaan mijn opdrachten via/via in het netwerk, dat ik al heb opgebouwd. Dat werkt vaak ook het beste en is het duurzaamste. Je begrijpt elkaar al gewoon heel goed.

HOE BEN JIJ OMGEGAAN MET DE WEERSTANDEN, DIE JE TEGENKWAM IN JE CARRIERE VAN NU AL 20 JAAR?

Ik had bijvoorbeeld een idee ontwikkeld, waarvan ik dacht dat dit wel eens heel groot kon worden. Dat was een idee, dat je op een groot scherm kon inbannen en dan kon meespelen op grote evenementen. Met dit idee heb ik op ONLINE TUESDAY ook een prijs gewonnen, we waren dus eerste geworden en ik dacht dat ik het wel kon verkopen. Het bleek dat in Nederland niemand ermee durfde te beginnen. Dat was natuurlijk wel heel jammer.

Er was namelijk maar één concurrent in New York, die ook zoiets deed en daar liep het als een tierelier. De VS heeft gewoon een andere cultuur dan hier. Misschien had ik er ook mee naar Amerika moeten gaan. Dan had ik net als die concurrent heel groot kunnen worden. Ik heb wel dat hele systeem gebouwd en ontwikkeld, maar er niets meer mee gedaan. Dat is gewoon een gemiste kans. Hoewel ik het wel heel leuk vond om zoiets te ontwikkelen. Het heeft nog even ergens in een café dienst gedaan en was met veel enthousiasme onthaald overigens, maar voor de rest ligt het nu in een kast. Hoewel ik afgelopen week hierover toevallig werd benaderd door Schiphol. Wie weet, wordt het toch nog wat.

Ook heb ik nog eens een BV opgezet met drie man. Die werd heel groot en liep eigenlijk heel goed.

We deelden de aandelen met elkaar, totdat er nog iemand bijgehaald werd. Die heeft mij tenslotte uit mijn eigen BV gewerkt. Dat voelt best heel raar, dat je iemand aanneemt, die jou er vervolgens uitwerkt, terwijl jij de oprichter bent. Overigens bestaat deze BV nog, maar is een andere richting ingegaan.

Van dit soort situaties leer je weer veel, hoe het allemaal kan uitwerken. 

O ja, ik heb nog een keer een stomme fout gemaakt. Ik verdiende met de online Gouden Gids, die ik had gebouwd voor een bedrijf best veel geld. Maar dat bedrijf deed het eigenlijk allemaal niet zo netjes en dat bedrijf is er gestopt. Ik was daar heel blij mee, want ik wilde toch al niet met dat bedrijf doorgaan, dat voelde echt niet goed. 

Ik moet zeggen, dat het ook niet mijn passie is om het zakelijke gedeelte zo uit te werken.

Mijn passie is veel meer om mooie dingen te maken en deze dan groot te maken. En door mijn lichamelijke conditie, die overigens nu veel beter gaat, had ik ook niet voldoende energie om daarvoor te vechten. Dat heeft dus wel een enorme impact op de zakelijke kant van mijn bedrijf gehad. Anders had ik mij waarschijnlijker wel wat sterker gedragen naar buiten toe.

IS JOUW BEDRIJF GEWORDEN, WAT JE OOK WILDE DAT HET ZAL WORDEN?

Met mijn bedrijf ben ik niet rijk geworden, maar ben wel financieel zelfstandig en kan er goed van leven. Ik kan zelfs elk jaar op skivakantie en dat vind ik bijvoorbeeld dan weer heel fijn.

Het is leuk als je geld verdient, maar die vrijheid van een eigen bedrijf met werk wat je echt leuk vindt, is veel waard voor mij. 

In het begin als jonge jongen verdiende ik gemakkelijk geld met wat ik toen deed. Ik had een soort experiment gemaakt met domeinnamen. Er was toen nog een bedrijf, waar je gratis domeinnamen kon krijgen. Ik was gewoon benieuwd, hoeveel typefouten er werden gemaakt. In die tijd had ik Google, Bol.com. en ook nog vele andere, er kwamen wel 5.000 bezoekers per dag op af. Daar zette ik dan een banner (online advertentie, waarop je kan klikken) op en verdiende gewoon heel veel geld mee, waar ik verder niets meer voor hoefde te doen. Daar heb ik een tijd lang op geteerd, totdat ik een brief van Google kreeg met de vraag of ze mijn domeinnaam mochten hebben. Vanaf die tijd heb ik het aan Google verkocht, ik vond het uiteindelijk geen leuke manier om geld te verdienen.

Vanaf die tijd dacht ik echt, dat geld verdienen ook niet moeilijk was. Het ging mij toentertijd ook zo makkelijk af. Maar ik zie nu wel in dat het veel lastiger is dan ik dacht en ik had verwacht dat mijn bedrijf iets groter zou worden dan het nu is. Dat ik meer impactvolle dingen zou bouwen vanuit mijn eigen naam.

 

JIJ ZIT NATUURLIJK WEL IN EEN WERELD, WAAR EXTREEM SNEL EN VOORTDURENDE VERANDERINGEN ZIJN?

Ik werk ook niet alleen, maar samen met andere mensen. Zo word je automatisch op de hoogte gehouden van wat er aan veranderingen en ontwikkelingen speelt. Dan weet je direct van elkaar hoe je het weer verder moet aanpakken. Net als bij de vele klanten, die veelal zelf innovatief zijn, steek je veel op. Ook ga ik regelmatig naar meetings zoals naar de A-Lab (broedplaats voor innovatieve ondernemers, die media, technologie en creativiteit combineren) in Amsterdam. Daar komen vaak heel leuke innovatieve ontwikkelaars, die hun ideeën daar delen. Maar het kan er ook heel hard aan toegaan.

Ik had een keer met een oculusbril iets gemaakt, waar je iets kon zien, waar ik informatie aan had toegevoegd. Dit heet augmented reality en ook XR (door 3d eraan toe te voegen). Drie weken later werd de startup van de oculusbril overgenomen door Facebook voor een miljard.

Dat soort mensen komen daar ook. Je komt er echt van alles tegen.

Dat maakt het heel boeiend. 

Ik ben nog elke dag heel enthousiast om steeds weer nieuwe dingen te ontwikkelen. Deze uitdaging ligt mij gewoon heel goed.

 

CONCLUSIE VOOR STARTERS:

  • Begin bij jezelf te kijken waar je passie  en je kracht ligt. Dan kan je het ook op een natuurlijke manier uitwerken in je leven. Dan gaat het ook rollen en kan het zelfs heel hard gaan. Dat is hartstikke leuk.

 

  • Kijk niet alleen naar het resultaat, durf ook soms de verliezer te zijn, maar leer ervan en ga door met wat je wilt doen.

 

 

    Valerie Ivangorodsky

    Founder Vivango - 

Software - en Applicatie ontwikkeling       

          06-14188308

         info [at] vivango.com

         www.vivango.nl